PAÜ Hastaneleri Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu, Dünya Mesane Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında açıklama yaptı. Mesane kanserinin ön saflarda olmasa da küresel ölçekte en sık teşhis edilen 9. kanser türü olduğunu söyledi.
Doğu, “Erken teşhis, başarılı tedavi ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için çok önemlidir. Mesane kanseri tanısı, dünya genelinde bir yılda 330 bin erkeğe ve 100 bin kadına konuluyor. Mesane kanseri, dünya genelinde erkeklerde 7'inci, kadınlarda 19'uncu sırada yer alıyor. Türkiye'de erkeklerde 4'üncü ve kadınlarda da 13'üncü sırada görülüyor. Tanısı konulan her 10 mesane kanserinin yaklaşık yedisi, mesane kanserinin yüksek oranda tedavi edilebilir olduğu erken evrede ortaya çıkmaktadır. Mesane kanseri vücuttaki her organda olabildiği gibi aşırı, kontrolsüz ve organdaki normal hücrelerin yerini alacak şekilde hücre çoğalmasının mesanede olmasıyla karakterli bir kanser türüdür. Mesane kanseri genitoüriner yol dediğimiz idrar yolları sisteminin en sık görülen 2’nci kanseridir. Eskiden erkeklerde kadınlardan çok daha yüksek oranlarda görülmekteyken günümüzde kadınların sigara içim oranlarının erkeklere yaklaşmasıyla kadında görülme oranı da artmıştır. Mesane kanserine tanı konulduğu anda ortalama yaş 65 civarında olmakla beraber mesleki maruziyetlerin artmasıyla bu yaş da düşmektedir” dedi.
Sigara kullananlarda mesane kanser gelişiminin 2 kat arttığını ifade eden Prof. Dr. Gököz Doğu, kullanılan sigaranın miktarı ve kullanım süresinin de direkt etkili olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Gököz Doğu, “İleri yaş, beyaz ırk, erkek cinsiyet, arsenik ve boyar madde, kauçuk, ayakkabı ve deri tekstil ürünleri üretiminde kullanılan kimyasallar gibi belirli kimyasallara maruz kalma, aile genetiği, kronik veya tekrarlanan idrar enfeksiyonları veya enflamasyonları (sistit) uzun süreli idrar sondası kullanımında oluşabileceği gibi yassı hücreli mesane kanseri riskinizi artırabilir. Mesane kanserli hastada çok tipik olan ve çoğunlukla tek başına olan ilk belirti idrardan ağrısız pıhtılı (hastalar tarafından pelte pelte diye de tarif edilir) kan gelmesidir. Genellikle hastalar için bu korkutucu bir belirti olduğu için hastalar bu şikayetle doktora çoğunlukla başvururlar. Bunun yanında hastada sık sık idrara çıkma, ağrılı idrar yapma ve acil idrara gitme gibi şikayetler de olabilir. Bunların yanında idrar tahlilinde kan hücresinin görülmesiyle de veya karına yapılan herhangi bir ultrasonda da tesadüfi olarak mesane kanseri tespit edilebilir. Son olarak da hastalık ilerlemiş ve yayılmış durumdaysa kemik ağrıları, öksürük, balgam gibi akciğer şikayetleri veya böğür ağrısıyla da hastalarda belirti verebilir” diye konuştu. HABER MERKEZİ