Genel

PAÜ ARAMA KURTARMA AKREDİTASYON SINAVINDA

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Acil Durum ve Afet Müdürlüğü’nün bünyesinde oluşturulan PAÜ Arama Kurtarma Ekibi, DESKİ Kurtarma Alanı’nda yapılan hafif seviye Afet Acil Durum Akreditasyon sınavına girdi. Sınav alanını ziyaret eden Rektör Prof. Dr. Mahmud Güngör, “Hedefimiz ekibimizi daha ileri seviyeye taşımak” dedi.

Rektör Prof. Dr. Mahmud Güngör sınavın gerçekleştirildiği DESKİ Kurtarma Alanı’na giderek burada Denizli AFAD Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi Şube Müdürü Hüseyin Elbeyi, Akreditasyon Koordinatörü Haluk Ertenve PAÜ Arama Kurtarma Ekibi Üyeleri ile bir araya geldi.

AFAD Denizli Akreditasyon Koordinatörü Haluk Erten PAÜ Arama Kurtarma Ekibi’nin hafif seviye akreditasyon sınavında olduğunu belirterek, “Bu sınav tarihine gelene kadar ekibimize yönelik düzenli olarak eğitimlerimiz oldu. Bunların en önemlisi enkazda arama kurtarma temel eğitimi, harita pusula GPS eğitimi, kampçılık eğitimleri gibi… Eğitimlerimizin devamında da bu sınavın tatbikatını birçok kez yaptık. En sonunda sınava geldik. Ekibimiz şuan hafif seviye arama kurtarma sınavına girdi.Hafif seviye arama kurtarma ekipleri, 12 saatten daha kısa süreli operasyonlarda basit enkazlarda kazazedeyi enkazın altından çıkaracak temel malzemelere ve temel eğitimlere sahip olan ekiplerimizdir. Minimum 18 kişiden oluşur. Minimum 18 kişinin yüzde 50’si kadarda yedek bulundurması gerekiyor yani hafif seviye ekip kurabilmek için en az 27 kişiyi sahip olmamız lazım, şuanda burada 30 kişi var. Öncelikle, temel eğitimlerin alınması gerek. Ekibimiz 400 ile 600 metrekarelik sahada ana kamp oluşturuyor. Bu kampta yönetim medikal lojistik gibi temel unsurlarımız var. Kendi tuvaletleri, kendi banyoları, yatma yerleri var. Buradan şunu anlıyoruz, bir afet bölgesine gittiğinde hiçbir şekilde afetteki yerel yönetimden bir destek istemeyen kendi kendine yetebilen ve enkazda çalışabilen ekibin bir ekibi anlıyoruz. Ekibin bir kısmı şuanda enkaz bölgesinde kırım işlemi yapmaktadır. Yukarıdan ve yan kirli teknik dediğimiz betonu kırarak kazazedeyi ulaşmaya çalışmaktadır. Bir üst aşaması orta seviye. Orta seviye dediğimiz zaman, 12 saatten daha uzun süre spesifik özel teknikler gerektiren malzeme ve eğitimlerle kırım ve kurtarma yapabilen ekip anlıyoruz. Rektör Hocamızla burada konuştuk. Onun bir üst seviyesi orta seviye hazırlıklarımızı başlayıp ekibimizi orta seviye sınavında da göreceğiz” dedi.

REKTÖR PROF. DR. GÜNGÖR: EGE BÖLGESİ’NDE DE HAFİF KURTARMA SEVİYESİNDE ARAMA KURTARMA EKİBİ OLAN İLK ÜNİVERSİTE OLACAĞIZ

Sınav alanını ziyaret eden Rektör Prof. Dr. Mahmud Güngör ekiplerinin kentsel arama kurtarma akreditasyon eğitimi aldıklarını belirterek, “Bizim Pamukkale Üniversitesi afet ekibimiz sonunda da sınavla o arama kurtarma kentsel arama kurtarma akreditasyon sertifikası alacaklar ve hafif kurtarma seviyesinde hizmet verecekler. Ege Bölgesi’nde de ilk üniversite biz olmuş olacağız. Gördüğünüz gibi sahada çalışmalar devam ediyor. İnşallah bundan sonraki yine Rektörlüğümüzün tam desteğiyle bu Pamukkale Üniversitesi Afet Ekibimiz hafif seviyeden orta seviyeye sonrasında ileri seviye arma kurtarmada görev yapacak nitelikte bir ekip olacak. Bildiğiniz gibi hem Denizli’miz birinci derece deprem bölgesi hem ülkemizin yapısı belli. 2023 yılında Kahramanmaraş’ta ve çevre illerde biliyorsunuz depremler oldu. Allah göstermesin, bunların olması her zaman muhtemel.Pamukkale Üniversitesi olarak elimizden geleni ardımıza koymadan ekibimizi yetiştireceğiz. Kurumlarla iş birliği yaparak Denizli genelinde öncü bir ekip haline gelecek Ege Bölgesi’nde üniversiteler arasında yine öncü bir üniversite olarak arama kurtarmada faaliyet göstereceğiz, hizmet edeceğiz” dedi. HABER MERKEZİ