Dr. Firdevs Ulutaş, Ankilozan Spondilit’in (AS), omurgayı ve sakroiliak eklemleri tutan, tedavi edilmediğinde omurgada kalıcı hareket kısıtlılığı oluşturan iltihaplı bel romatizması olarak tanımlandığını söyledi. AS tanısının tüm dünyada gecikmeli tanı aldığını ifade eden Ulutaş, “Bunun nedeninin hasta ve hastayı ilk değerlendiren hekimdeki AS ilişkili farkındalığın az olduğu bildirilmiştir. AS yetişkinlerin yaklaşık yüzde 0,5’ini etkiler ve genellikle genç yaşlarda ortaya çıkar. Erkeklerde daha sık görülür. Genetik yatkınlığın rolü bu hastalarda iyi bilinmektedir. Ailede AS varlığı, şüphelenilen hastada yol gösterici olabilir. Ankilozan Spondilit (AS), 3 aydan uzun süren bel, kalça ve/veya sırt ağrısı varsa, ağrı dinlenmeyle artıyor, hareketle azalıyor ve sabahları 30 dakikadan uzun süren bel tutukluluğu oluyorsa, genç yaşta ilk akla getirilmesi gereken hastalıktır” dedi.

Hastalarda tüm omurga dışında periferik eklemler ve entezis alanlarında da tutulum görülebileceğini ifade eden Ulutaş, diz gibi büyük eklemlerde şişme, hareketsizlik sonrası oluşan topuk ağrılarının tanı açısından şüphelendirici olduğuna değindi. Dr. Ulutaş, diğer sistemlere yönelik üveit, psöriyazis veya inflamatuar bağırsak hastalıklarının bu hasta grubunda görülebildiğini vurguladı.

Dr. Firdevs Ulutaş, “AS, erken tanınıp tedavi edilmediğinde omurgada kalıcı hareket kısıtlılığı ve kamburluk oluşturabilir. Son yıllarda Manyetik Rezonans (MRI) görüntülemenin yaygın kullanılmasıyla, radyografik hasar gelişmeden erken dönemde tanı alan hastaların sayısı artmıştır. Omurgadaki inflamasyonun erken dönemde baskılanması, radyografik hasarı önleyebilmektedir. Uzun dönemde hastanın fonksiyonelliğine katkı sağlamaktadır. Erken teşhis, düzenli egzersiz ve uygun tedavi ajanları ile hastaların sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi mümkündür. Tanı alan hastaların sigarayı bırakmalarının olumlu etkisi tartışılmaz düzeyde büyüktür. AS kronik iltihabi bir romatizmal hastalıktır, tedavi ve takip süreci hasta ve hekiminin ortak kararı ile yürütülmelidir. Hekim önerisi almadan hasta tedaviyi sonlandırmamalıdır.AS ile ilgili hastaların ve tüm hekimlerin farkındalığının artması, erken tanı ve tedavinin yönetilmesinde önemli rol oynar” dedi. HABER MERKEZİ

ŞİFA BULDUĞU YÖNTEMLE BAŞKALARINA ŞİFA DAĞITIYOR
ŞİFA BULDUĞU YÖNTEMLE BAŞKALARINA ŞİFA DAĞITIYOR
İçeriği Görüntüle