Turizmci, Pamukkale’de zamansız ve plansız alınan inşaat ve bakım kararları nedeniyle tepkili. DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan, doğa harikası travertenleri ve tarihi Hierapolis Antik Kenti ile her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlayan Pamukkale’nin, Türkiye’nin gözbebeği turizm alanlarından biri olduğunu belirtti.
2025 yaz sezonuna günler kala alınan inşaat düzenlemeleri kararının eşsiz değerin ziyaretçi deneyimini ciddi şekilde zedeleyebileceğini ifade eden Şen, karara tepki gösterdi.
ŞEN: GÜNEY KAPISI’NDAKİ ÇALIŞMA AKSARSA TURİZM KRİZİ ORTAYA ÇIKAR
Güney Kapısı’ndaki çelik konstrüksiyonun yıkım kararını verdiğini belirten Gazi Murat Şen, inşaat sağlanması için 18 Mayıs- 5 Haziran tarihleri arasında kapının kullanıma kapatılmasının planlandığını ifade etti.
Pamukkale’ye 3 kapıdan giriş yapıldığını ve bunların arasında en çok tercih edilenin Güney Kapısı olduğunu vurgulayan Şen, “Bu kapı travertenlere yaklaşık 500 metre uzaklıkta. 1000 araç kapasiteli geniş otopark alanı, sosyal donatıları ve kolay erişimi nedeniyle ziyaretçilerin yaklaşık büyük çoğunluğu bu kapıyı kullanmaktadır” dedi.
Güney Kapısı’nın planlanandan daha uzun süre kapalı kalması halinde tur otobüsleri ve bireysel ziyaretçilerin Kuzey Kapısı’na yönlendirileceğini dile getiren DENTUROD Başkanı Şen, “Kuzey Kapısı’ndan travertenlere ulaşım 2 kilometre yürüme gerektirdiğinden, yaşlı ve engelli ziyaretçiler için ciddi bir mağduriyet oluşturacak. Kuzey Kapısı’nın otopark kapasitesi sınırlı ve taşıma altyapısı yetersizliği Karahayıt güzergâhında trafik sorunlarına yol açacaktır.
Mevcut Hierapolis ören yeri içindeki elektrikli araç sayısı ve yol kapasitesi, yüksek sezonda artan ziyaretçi yoğunluğunu karşılayamayacaktır” dedi.
BİR BAŞKA SORUN İHALESİ GEÇ YAPILAN ANTİK HAVUZ
Pamukkale’de Güney Kapısı’nın kapatılacak olmasının yanında bir başka önemli sorunun da Pamukkale’nin simgesi haline gelen Antik Havuz olduğunu ifade eden Gazi Murat Şen, Antik Havuz’un sadece tarihi bir yapı olmadığını, aynı zamanda ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşıladığı dinlenme ve sosyal alan işlevi de gördüğünü söyledi.
Şubat ayı sonunda Antik Havuz’un kapatıldığını ve ihalesinin Nisan ayında yapılabildiğini anlatan Şen, “Çalışmanın tamamlanma tarihi ise Ağustos sonu olarak açıklanmıştır. Bu durumda Mart-Ağustos arasında bölgeye gelecek yaklaşık 1.5 milyon ziyaretçi, antik havuzdan faydalanamayacak” dedi.
ÇALIŞMALARI ERTELEME VE YEREL İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI
Turizm bölgelerinde yapılacak tüm alt ve üstyapı çalışmalarının mutlaka sezon dışında gerçekleştirilmesi gerektiğini anlatan Şen, “Yerel turizm paydaşlarının görüşleri dikkate alınmalı, karar süreçleri taraflarla paylaşılmalıdır. Bu hem bilgi kirliliğini önler, hem de daha sürdürülebilir çözümler sunar. Yüksek turizm sezonuna günler kala başlatılacak düzenlemelerin Kasım ayı sonrasına ertelenmesi önem taşımaktadır. Böyle bir adım yalnızca Pamukkale’yi değil, Türkiye’nin tüm turizm sektörünü korumak ve güçlendirmek adına önemlidir” dedi. HABER MERKEZİ