PAÜ Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevin Başer Öncel, astımın tekrarlayan nefes darlığı atakları, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle seyreden kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu ifade etti. 

Dünya’da 350 milyondan fazla astım hastası olduğunun tahmin edildiğini anlatan Öncel, “Her yıl 400 binden fazla kişinin ölümünün astıma bağlı olduğu bilinmektedir. Ülkemizde ve dünyada hava kirliliği, kuraklık, sigara içilmesi, çevresel etmenler nedeni ile astımın görülme sıklığı giderek artmaktadır. Astım tanısı, uygun öykü, fizik muayene ve solunum fonksiyon testi ile konur. Tanıyı desteklemek için alerji testleri yapılabilir. Astım hastalığında basamak tedavisi uygulanır. Her basamakta ilaçlar, dozları ve sıklıkları değiştirilir. Ataklara sebep olan etkenlerin net belirlenmesi, bu etkenlerden uzak durulması ve ilaçların düzenli kullanılması oldukça önemlidir.Hastanın eğitimi tedavinin en önemli basamağını oluşturur. Atak geldiğinde doktora başvurulması, hastanın iyi olduğu zamanlarda ise ilaç dozlarının azaltılarak gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilir” dedi.

“MEVSİM GEÇİŞLERİ DİKKAT GEREKTİRİYOR”

Prof. Dr. Başer Öncel, astım hastalarının zararlı gazlardan, deterjanlardan, tozlardan, hava kirliliğinden, nemli ortamdan ve sigara dumanından uzak durmaları gerektiğini vurgulayarak hastaların, ilaçlarını düzenli kullanmaları ve doktorları önermedikçe ilaçlarını kesmemeleri gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Başer Öncel sözlerine şöyle devam etti: 

KBB UZMANI OP. DR. EMRAH YÜCEL’DEN UYARI: BAHAR ALERJİSİ YAŞAM KALİTESİNİ BOZUYOR
KBB UZMANI OP. DR. EMRAH YÜCEL’DEN UYARI: BAHAR ALERJİSİ YAŞAM KALİTESİNİ BOZUYOR
İçeriği Görüntüle

“Solunum yolu enfeksiyonlarının ağır geçirebilecekleri için astımlı hastaların zatürre ve grip aşılarını yaptırmaları önerilir. Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun devam ettirilmesidir. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ile artık astımlı hastalarımız günlük yaşamlarına daha rahat ve normal devam edebilmektedirler. Yeter ki doktor kontrollerini düzenli yaptırsınlar, önerilen ilaçlarını düzenli kullansınlar ve solunum yollarına zarar verecek toz, duman, alerjenler, enfeksiyon, polen ve sigaradan uzak kalsınlar.” HABER MERKEZİ